google-site-verification=Lvsf1MaKI_IFe0BGhmFXixdW5BD7ImCOfxScynT6AXY
Jak ušetřit na elektřině: Využití nízkého tarifu a správná volba sazby
21. 8. 2024

Jak ušetřit na elektřině: Využití nízkého tarifu a správná volba sazby

Rostoucí ceny silové elektřiny znamenají pro domácnosti čím dál větší finanční zátěž, a přesto mnoho lidí stále nevyužívá všechny dostupné možnosti úspor. Jednou z nejjednodušších cest, jak snížit náklady na elektřinu, je správné využití nízkého tarifu, na který má většina domácností nárok. Rozdíl mezi vysokým a nízkým tarifem může představovat úsporu až několika tisíc korun ročně, v závislosti na konkrétním poskytovateli a spotřebě.

Proč stoupá cena silové elektřiny a jak to ovlivňuje vaše účty

Cena silové elektřiny, která tvoří podstatnou část celkových nákladů na elektřinu, v poslední době roste. Tento nárůst je důsledkem několika faktorů, včetně zvýšené poptávky po energii, geopolitického napětí, omezené dostupnosti energetických zdrojů a také rostoucích nákladů na emisní povolenky. Kromě toho mají na cenu elektřiny přímý vliv i výkyvy v cenách komodit, jako je plyn a uhlí.

Pro domácnosti tento růst znamená vyšší účty, které mohou výrazně zatížit rodinný rozpočet. Ačkoliv se zvyšování cen energií může zdát nevyhnutelné, existují způsoby, jak zmírnit jeho dopad na vaše finance. Jedním z těchto způsobů je efektivní využívání nízkého tarifu. Při správném plánování spotřeby elektřiny můžete dosáhnout značných úspor, které alespoň částečně vykompenzují rostoucí náklady.

Nízký tarif: Kolik můžete ušetřit a kdo na něj má nárok?

Nízký tarif, dříve také známý jako noční proud, představuje možnost, jak výrazně snížit náklady na elektřinu. Tento tarif nabízí levnější cenu za distribuci a někdy i silovou cenu elektřiny ve vybraných hodinách dne. Rozdíl mezi vysokým a nízkým tarifem může představovat úsporu až několika tisíc korun ročně, v závislosti na konkrétním poskytovateli a spotřebě. Přestože mnoho domácností má na tento tarif nárok, často jej nevyužívají, což vede k zbytečnému přeplácení za elektřinu.

Na nízký tarif mají nárok domácnosti, které využívají elektřinu na energeticky náročné spotřebiče, jako jsou například elektrické bojlery, přímotopy, tepelná čerpadla nebo elektroauta. K zajištění nízkého tarifu je potřeba mít odpovídající technické vybavení, které musí být schváleno distributorem elektřiny.

Pokud chcete přejít na nízký tarif, je nutné kontaktovat svého distributora energie a požádat o změnu sazby. Tento proces obvykle zahrnuje návštěvu technika, který provede kontrolu vašeho odběrného místa a zajistí, že splňujete všechny technické požadavky. Pokud tedy patříte mezi ty, kteří dosud nevyužívají nízký tarif, může být načase zvážit jeho zavedení a optimalizovat tak své náklady na energie.

Dvoutarifní sazby: Optimalizujte své výdaje na elektřinu

Dvoutarifní sazby, jako jsou například D25d, D26d nebo D57d, umožňují domácnostem využívat rozdílné ceny elektřiny v závislosti na denní době. Výběr správné dvoutarifní sazby závisí na vašem spotřebním profilu a typu spotřebičů, které doma používáte. Například sazba D25d je určena pro domácnosti s elektrickým bojlerem a nabízí osm hodin nízkého tarifu denně. Sazba D57d je například vhodná pro domácnosti s tepelným čerpadlem a poskytuje až 20 hodin nízkého tarifu.

Ušetřit můžete nejen na spotřebě například elektrického bojleru, který se při sepnutí nízkého tarifu zapne automaticky, ale také tím, že například pračku, myčku nádobí nebo další energeticky náročné spotřebiče spustíte právě v době, kdy je aktivní nízký tarif. 

Rostoucí ceny elektřiny představují pro mnohé domácnosti velkou výzvu. Využití nízkého tarifu a správná volba sazby však může výrazně snížit vaše náklady na energii. Pokud například využíváte bojler, tepelné čerpadlo nebo elektroauto, může být přechod na dvoutarifní sazbu cestou, jak ušetřit až několik tisíc korun ročně. Nejenže tím ulevíte svému rozpočtu, ale také se lépe připravíte na další růst cen energií.

Nejste si jistí, zda využíváte optimální tarif? Nebo zvažujete změnu, ale nevíte, jak začít? Pak se na mne neváhejte obrátit. Neztrácejte čas a peníze – začněte šetřit na elektřině ještě dnes!

Kateřina Bendová
Autor: Kateřina Bendová

Jde to i jednoduše :-).

Pomáhám klientům s budováním a ochranou majetku prostřednictvím komplexního finančního poradenství. 

Využívám dlouholetých zkušeností z oblasti vzdělávání, bankovnictví a pojišťovnictví, věnuji se vzdělávání v oblasti finanční gramotnosti.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Dvakrát do měsíce si přečtěte tipy ze světa financí

zpracováním osobních údajů